FAQ

FAQ2022-07-27T10:56:09+00:00
Wat zijn de voordelen van Pilates?2022-07-26T12:58:25+00:00

Iedereen ervaart gezondheid en een fit lichaam anders. Zodoende haalt iedereen er andere voordelen uit. Bijvoorbeeld; Ervaar jij je lichaam als stijf, dan zal het eerste zijn wat je voelt na een aantal sessies een soepeler lichaam en prettiger bewegen. Ervaar je je lichaam als soepel, dan zal je na een aantal sessies meer kracht en controle ervaren.

Als je aan Joseph H. Pilates gevraagd zou hebben; Waar is pilates voor? Zou zijn antwoord zijn; “It’s for the body!”  Aangezien de meesten een uitgebreider antwoord wensen volgt hieronder een rij met een aantal van de vele voordelen die de methode te bieden heeft:

  • Minder kans op blessures

  • Pijnklachten als rugpijn nemen af.

  • Pijnklachten als gevolg van een verkeerde houding verdwijnen.

  • Meer controle over je bewegingen.

  • Een gestroomlijnder lichaam.

  • Verbetering sportprestaties.

  • Verbeterde flexibiliteit.

  • Vergroot zelfvertrouwen.

  • Verbetert de houding.

  • Brengt lichaam en geest in evenwicht.

  • Vergroot core kracht.

  • Verbetert stabiliteit.

  • Geeft energie.

Waarom zijn alle namen in het Engels?2022-07-26T12:48:57+00:00

Joseph H. Pilates werd geboren in Duitsland, maar emigreerde op volwassen leeftijd naar New York. Na zijn dood is de Pilates methode wereldwijd bekend geworden.

Om het voor iedereen duidelijk te houden is er gekozen om de benaming van de oefeningen Engels te houden, zodat waar je ook bent ter wereld, het helder en duidelijk is welke oefening er bedoeld wordt.

Wat is het verschil tussen Pilates en yoga?2022-07-26T12:48:21+00:00

Pilates en yoga lijken veel overeenkomsten te hebben. Ze kunnen beide in een vaste reeks oefeningen op de mat uitgevoerd worden, de houding en ademhaling zijn belangrijk en het vergt in beide methodes concentratie om de oefeningen uit te voeren. Beide methodes houden het lichaam gezond en stimuleren de organen. Er zijn echter wel grote verschillen.

  1. Pilates is begin 20ste eeuw ontwikkeld door Joseph H. Pilates met als doel lichaam en geest samen te laten werken.
    Yoga is duizenden jaren geleden ontwikkeld in India met als doel een hoger spiritueel leven te ervaren.
  2. Een Pilates sessie is opgebouwd uit een reeks oefeningen die werken naar meer energie. Na een sessie loop je de deur uit om vol energie de dag tegemoet te treden. Een sessie start liggend, werkt naar zittend en eindigt staand.
    Een yoga sessie is opgebouwd uit een reeks oefeningen die werken naar ontspanning en meditatie. De sessie start staand, werkt naar zittend en eindigt liggend.
  3. Pilates heeft als doel lichaam en geest samen te brengen om zo moeiteloos en gratieus mogelijk te bewegen. Door bewust te zijn van je bewegingen kun je meer symetrie creeeren waardoor je minder gevoelig bent voor blessures en pijnklachten door verkeerde houding doen afnemen.  Het zorgt dat je de energie creeert om de dingen die je wil doen op een dag gedaan te krijgen en zodoende alles uit je dag en je lichaam te halen.
    Yoga heeft als doel het lichaam te gebruiken voor een serene geest en soepel lichaam.

Natuurlijk zijn er meerdere verschillen en overeenkomsten. Joseph H. Pilates heeft zich zeker laten inspireren door de yoga traditie.

Is alle Pilates hetzelfde?2022-07-26T12:46:08+00:00

Er is veel verschil in de benadering van de pilates techniek. Sportscholen geven het op een andere manier dan in klassieke pilates studio’s. Er  is ook verschil tussen de pilates studio’s en opleidingen.

De Authentieke Pilates methode richt zich op de originele techniek zoals ontwikkeld door Joseph H. Pilates. De diepgang en basisprincipes (controle, centreren, concentratie, ademhaling, flow en precisie) in een Authentieke sessie volgen de richtlijnen van het origineel.

Na de de dood van Joseph H. Pilates is de techniek doorontwikkeld door o.a. fysiotherapeuten. Zij gebruiken hun ervaring en achtergrond om de pilates methode aan te vullen met de wetenschap van de fysiotherapie. Ook zijn er veel yoga leraren die de achtergrond van yoga verweven met een pilates workout en op sportscholen wordt de fitness achtergrond erin verwerkt.

Is Pilates geschikt bij lichamelijke klachten?2022-07-26T12:45:33+00:00

Heb je pijnklachten of blessures dan is het aan te raden het voor jou geschikte programma te volgen om verdere klachten te voorkomen.

Heb je serieuze (pijn-)klachten dan is het sterk aan te raden eerst een intake sessie te boeken in een gecertificeerde Pilates studio. Daar kunnen ze een programma voor je opstellen die veilig is en adviseren over de mogelijkheden. Overleg dit wel met je behandelend arts of therapeut.

Heb je hier nog vragen over neem dan contact met ons op via de contactpagina.

Is Pilates geschikt bij zwangerschap?2022-07-26T12:44:35+00:00

Pilates is geschikt bij zwangerschap mits je al bekend bent met de methode.

Tijdens de zwangerschapsperiode verandert het lichaam. Veel oefeningen zullen aangepast of overgeslagen moeten worden tijdens de verschillende stadia van de zwangerschap.

Als je niet bekent bent met de pilates methode raad ik aan te wachten met pilates workouts tot na de bevalling en met goedkeuring van je behandelend arts of therapeut.

Hoe lang duurt het voor ik resultaat zie?2022-07-26T12:43:59+00:00

Van Pilates val je niet af als je de weegschaal gelooft. Wat het wel doet is de vorm van je lichaam veranderen waardoor je er slanker uit gaat zien:

    • Je buik wordt strakker.
    • Je taille smaller.
    • Je rug rechter.
    • Je oogt gestroomlijnder.

Om kilo’s te verliezen dien je je voeding en eetgewoonten onder de loep te nemen, samen met het juiste  Pilates trainingsprogramma.

Helpt Pilates bij het opbouwen van spieren?2022-07-26T12:42:38+00:00

Pilates pompt de spieren niet op, maar helpt bij het verbeteren van de houding en spierfunctie.

Het verbetert de flexibiliteit die bewegingsbereik vergroot en het verbetert core controle. Door deze te trainen is het mogelijk meer gewicht te tillen in de sportschool wat de spiermassa helpt opbouwen.

Pilates zorgt ervoor dat het lichaam in balans blijft en de spieren op de juiste manier kunnen werken. Dit voorkomt blessures en helpt je je doelen in andere sporten sneller te bereiken.

Is Pilates ook voor mannen?2022-07-26T12:42:02+00:00

Pilates is zeker voor mannen! De methode is ontwikkeld door een man, voor mannen. Joseph H. Pilates trainde boxers, politieagenten, militairen… In die tijd allemaal mannen. Het zorgt voor meer wendbaarheid, wat in veel sporten (denk aan voetballen, golf, hardlopen,klimmen) een must is voor het voorkomen van blessures. Het versterkt de core en beschermt de rug. Dit heeft als voordeel dat het tillen van zware dingen, zittend werk doen, sporten en andere activiteiten moeiteloos worden uitgevoerd omdat de spieren meer met elkaar in balans zijn.

Regelmatig de Pilates workout doen zorgt voor meer balans, stabiliteit en flexibiliteit met als voordeel dat alle activiteiten in het leven beter worden uitgevoerd, kans op blessures afneemt en je naarmate je ouder wordt  soepelheid, kracht en controle over het lichaam behouden blijven.

Kan iedereen de mat doen?2022-07-26T12:41:22+00:00

Ja! Maar…. Niet iedereen kan de oefening uitvoeren op dezelfde manier. Ben je pijn- en blessurevrij dan heb je vrije keus uit alle video’s in deze online Pilates studio. Mits je je level opbouwt en luistert naar de mogelijkheden van je lichaam.

Heb je pijnklachten of blessures dan is het aan te raden het voor jou geschikte programma te volgen om verdere klachten te voorkomen. Heb je serieuze (pijn-)klachten dan is het sterk aan te raden eerst een intake sessie te boeken in een gecertificeerde Pilates studio. Daar kunnen ze een programma voor je opstellen die veilig is en je adviseren over de mogelijkheden. Overleg dit wel met je behandelend arts of therapeut.

Wat is het verschil tussen de oefeningen op de mat en de apparaten?2022-07-26T12:40:48+00:00

Trainen op de mat gaat uit van werken met zwaartekracht en lichaamsgewicht om resultaten te behalen. De training wordt liggend, zittend en staand uitgevoerd in een vaste reeks oefeningen. Soms worden er ‘props’ gebruikt voor extra weerstand. Denk dan aan gewichtjes, magic circle of dyna bands. Een mat sessie gebeurt vaak in groepsvorm waarin iedereen dezelfde oefeningen uitvoert.

Trainen op apparaten werkt met extra weerstand door het gebruik van springveren. De training wordt liggend, zittend en staand uitgevoerd in een vaste reeks oefeningen. Het is een veilige manier van trainen omdat de apparaten niet alleen extra uitdagen, maar ook ondersteunen.  Iedere Pilates sessie wordt speciaal afgestemd op de behoeft en het doel van de client. Het versnelt het resultaat waardoor je je doelen eerder behaald.

Hoe kan ik als beginner het meeste uit een sessie halen?2022-07-26T12:40:22+00:00

“Pilates doe je niet, Pilates leer je!” Om het meeste uit je eerste sessies te halen is het belangrijk te beginnen met level 1 Basic. De oefeningen worden duidelijk uitgelegd en voor gedaan. Hierdoor leer je niet alleen de oefening uit te voeren, maar ook hoe je van binnenuit de oefening ondersteund.

Het is verleidelijk  om in een level hoger te beginnen, maar het is belangrijker te weten hoe je je lichaam van binnenuit activeert. Deze kennis zal ervoor zorgen dat je op de lange termijn meer uit je sessie en je lichaam haalt. Hierdoor zal je gemotiveerder blijven en langer resultaat behalen.

Hoe vaak in de week kan ik het beste Pilates doen?2022-07-26T12:39:51+00:00

Het mag zelfs iedere dag! Pilates is een veilige manier van trainen en overbelast de spieren niet. Voor het beste resultaat raad ik aan minimaal 3 keer per week te trainen. Dat kunnen bijvoorbeeld 2 sessies van 40-55 minuten zijn en 1 van 20-30 minuten. Mocht je niet verder komen dan 1 keer per week, zorg dan dat het het beste is wat je kunt doen. Beter 1 sessie dan geen sessie!

Wat is Pilates?2022-07-26T12:39:13+00:00

Joseph H Pilates noemde zijn methode ‘Contrology, the Art of controle’. Zelf stelde hij; “Het betekent discipline: Controle over lichaam, geest, ademhaling en ziel”. Het is een vaste reeks oefeningen uitgevoerd op de mat of pilates apparaten. De training integreert 6 basis principes in iedere beweging: Concentratie, controle, centreren, adem, flow en precisie. Tijdens een training leer je te werken vanuit kracht EN flexibiliteit (en dus niet kracht of flexibiliteit!), waardoor je de complete controle krijgt over je lichaam en je bewegingen.

Titel

Ga naar de bovenkant